Username *
Password *
Remember Me

Chatbots

Chatbots lahir daripada kemajuan teknologi aplikasi pesanan mudah alih seperti WhatsApp dan Facebook Mesengger. Kunci utama teknolgi ini berkisarkan tentang kecerdasan buatan. Antara contoh chatbots :

  • Christopher Bot [ www.christopherbot.co ]
    Bot ini telah ditulis oleh seorang pelajar berusia 14 tahun yang bertanya soalan seperti "Adakah anda mempunyai kerja rumah matematik?" selepas setiap persekolahan dan kemudian mengingatkan mereka kembali.
  • DOMThePizzaBot [ www.dominos.co.uk/easy ]
    Bot pizza dari Dominos telah diintegrasi dengan Facebook Messenger yang membolehkan pengguna menempah makanan secara terus dengan platform tersebut dan menggunakan emoji.
  • SU [ www.nexus.cx/su ]
    Bot yang direka untuk menyokong orang yang bergelut dengan perubahan disekelilingnya.

3 API dan Framework terbaik untuk membina chatbots

 

WebVR

WebVR adalah spesifikasi terbuka yang memungkinkan untuk mengalami Realiti Maya / Virtual Reality (VR) di pelayar anda. Matlamatnya adalah untuk memudahkan semua orang mendapatkan pengalaman VR, tidak kira apa peranti yang ada. Anda memerlukan dua perkara untuk mengalami WebVR :

  • Headset seperti Google Cardboard, HTC Vive, Playstation VR, Samsung Gear VR dan Windows Mixed Reality Headsets.
  • Pelayar yang serasi

Rujukan WebVR [ https://webvr.info/ ]

 

AR & The Web

Augmented Reality (AR) adalah idea untuk menyatukan media yang dijana oleh komputer seperti Objek 3D, kandungan 2D dan audio dengan memberikan pandangan seseorang tentang dunia nyata. Pokemon Go sebagai contoh telah berjaya menggunakan konsep AR di dalam aplikasi tersebut. 

Namun masalah utama AR ialah pengguna memerlukan pemasangan atau installation di dalam peranti pengguna. Sebagai contoh untuk melihat kandungan sebuah majalah interaktif, pengguna perlu memuat turun aplikasi tersebut, menggunakannya sekali, kemudian memadamkannya apabila sudah selesai dan kitaran itu terus untuk setiap kes penggunaan majalah tersebut.

Apa yang ditawarkan AR di web adalah jauh lebih baik dalam pengalaman melayari web mudah alih. Hakikat bahawa ia boleh berfungsi tanpa apa-apa pemasangan atau installation tertentu amat bermakna.

Antara tools untuk membina AR di web:

 

Microinteractions

Microinteractions menyediakan pengalaman yang menyenangkan dan maklum balas yang berguna untuk pengguna. 4 cara untuk menjadikan microinteractions anda berguna : 

  • Masa tindak balas yang cepat
    Tindakbalas yang segera seperti dalam tempoh 0.1 saat. Tiada siapa yang ingin menunggu memandang skrin yang tidak berubah sekiranya apa yang dilakukannya berjaya.
  • Pastikan pengguna dimaklumkan
    Status icon atau loading bar membuatkan pengguna mengetahui apa yang dilakukan mera sedang diproses dan merea sanggup menunggu. Ini akan menghalang pengguna daripada hilang minat atau paling teruk meninggalkan laman anda sama sekali.
  • Elemen yang biasa dikenali
    Seperti semua reka bentuk terdapat beberapa elemen, ikon atau kedudukan yang telah menjadi perkara biasa dalam atas talian.
  • Pastikan ia mudah
    Keindahan mikrointeraktif ada dalam kesederhanaannya - notifikasi kecil "add to cart" atau animasi mudah sebagai contoh. Ini semua berkenaan tindakbalas segera atas sesuatu tindakan/arahan.

 

CSS Grid

Grid CSS menawarkan sistem susun atur berasaskan grid, dengan baris dan lajur, menjadikannya lebih mudah untuk mereka bentuk halaman web tanpa perlu menggunakan floats dan positioning. Penggunaan CSS Grid ini menjadikan paparan laman ada responsive atau mesra mobile. 

 

Voice Search

Mengikut COMSCORE, 50 peratus kemudahan carian akan dapat menyokong carian melalui suara menjelang 2020. Antara contohnya, Siri (Apple),  Cortana (Microsoft) dan Alexa (Amazon) yang menyokong carian dan arahan melalui suara.

 

SVG

Terdapat banyak format imej yang ada seperti JPEG, GIF, PNG dan WebP. Tetapi apabila disebut imej vektor, SVG adalah pemenangnya. SVG mempunyai skala yang tak terhingga dan jelas di mana-mana resolusi, bersaiz kecil, fail yang mudah dimampatkan, menjadikannya ideal untuk laman web.

Nak beli kereta tapi tak tahu nak start kat mana? Artikel ini memang tepat untuk anda.

Ramai orang yang mengidam untuk memiliki sebuah kereta sebaik sahaja mendapat pekerjaan. Tapi masih ramai yang tertanya-tanya :

"Macam mana dan di mana nak mula untuk beli kereta?

"Kereta jenis mana yang layak untuk saya beli mengikut bajet?"

"Macam mana nak kira bayaran bulanan, insurans, cukai jalan, dan lain-lain? Help!"

Kalau pergi ke showroom dan test-drive, nanti salesman akan hubungi di telefon tak henti-henti, nak minta tolong mak ayah atau kawan-kawan segan pula, dah baca macam-macam artikel di internet pun tetap rasa tak confident nak beli.

Tapi jangan risau. Sesiapa yang nak beli kereta, guna saja MyMotor Progressive Financing atau MyMotor SmartLease yang sememangnya lain dari yang lain.

 

Kenapa ia lain dari yang lain?

Dengan MyMotor Progressive Financing, anda boleh mendapatkan ansuran bulanan yang jauh lebih rendah berbanding dengan pinjaman sewa beli biasa! Bukan itu saja, skim ini juga disediakan supaya selaras dengan perkembangan kerjaya anda. 

Contohnya seperti dalam gambar di bawah :

Bayaran bulanan adalah lebih rendah pada tahun pertama, kedua, dan ketiga.

Untuk 3 tahun pertama, bayaran ansuran bulanan kereta anda sememangnya lebih rendah berbanding sewaan biasa. Bayangkan betapa banyak duit yang anda boleh jimat selama tiga tahun. Seronok kan?

 

 

Cara nak apply pun mudah, tak payah keluar rumah pun. Ikut sahaja 3 langkah di bawah :

  1. Layari laman web MyMotor di sini.
  2. Isi butiran pada borang yang tertera di bahagian bawah.
  3. Hantar.

Selesai!

Pihak MyMotor akan hubungi anda kemudian untuk mengaturkan pembelian kereta sehingga selesai.

Memang mudah!

Selain itu, MyMotor turut menyediakan fleksibiliti melalui pemilikan atau pajakan dengan SmartLease

Kenapa sewa dengan MyMotor SmartLease?

  1. Terdapat pelbagai pilihan kereta yang sesuai dengan bajet anda.
  2. MyMotor akan membantu anda sekiranya berlaku apa-apa kerosakan atau tuntutan insurans.
  3. Anda tidak perlu bimbang tentang nilai kereta anda - setelah pajakan berakhir, anda perlu pulangkan sahaja kereta kepada MyMotor.
  4. Dapatkan kereta baru setiap 3 atau 5 tahun, segalanya termasuk cukai jalan, insurans dan penyelenggaraan.

 

MyMotor juga mengendalikan urusan jual/beli kereta yang biasa. Nak tahu lebih lanjut, lihat video di bawah :

You've just turned back on your computer and suddenly you can't get into the desktop. It gets stuck in the Windows log-on screen. And what's pretty surprising about it, the activation screen comes up and would ask you to activate again your Windows XP.

What you would normally do is to activate the product hoping you could log-on back to the desktop. Unfortunately in most cases, the activation will not work. And in some other cases, when you activate the product, it would tell you that it is already activated but does the same anoying thing after a restart.

Here's the fix that I've tested in quite a few Windows XP system. This works on either Windows XP Home or Professional. Just follow the steps in order : 

  1. Start your computer in safe mode (use plain safe mode).
  2. Login using an administrator user account. If you could login to the hidden Administrator account, then use that.
  3. Go to Windows Start menu and open RUN. Or you can press on your keyboard the Windows key and letter R.
  4. Type CMD in the run textbox and click on OK. This will open the command prompt window.
  5. Type these commands and press enter. Then click OK on each prompts :
       regsvr32 regwizc.dll
       regsvr32 licdll.dll
  6. Type this last command (type exactly as what you see here):
       rundll32.exe syssetup,SetupOobeBnk
  7. Wait for a couple of minutes because the last command will not show anything on the screen. However, it will reset the licensing components in the background.

You may now restart your computer and you can log-on back to your normal Windows desktop screen.

Keselamatan komputer riba telah berkembang dengan teknologi baru seperti pembaca cap jari, pengimbas mata, pengimbas muka dan lain-lain. Untuk mendapatkan komputer riba dengan ciri-ciri tersebut, anda perlu mengeluarkan wang yang lebih. Tetapi bagaimana pula dengan komputer peribadi anda tanpa teknologi tersebut?

Anda boleh mendapatkan teknologi yang seumpama dengannya hanya menggunakan USB Flash Drive. [private]Menggunakan trik ini, anda akan dapat mengunci komputer anda dengan USB. Komputer akan bekerja hanya apabila USB dipasang. Apabila USB dikeluarkan, papan kekunci dan tetikus secara automatik akan dimatikan dan skrin anda akan menjadi gelap. Ringkasnya, komputer anda langsung tidak boleh digunakan tanpa USB. Untuk membuka kunci komputer, anda hanya perlu memasukkan USB sekali lagi. Trik ini boleh bekerja di semua versi windows termasuk kedua-dua bit windows 32 dan 64 bit. Berikut adalah cara bagaimana mengunci komputer anda dengan USB menggunakan Predator.

Muat turun perisian Predator Windows 32 bit --> Klik di SINI Windows 64 bit --> Klik di SINI

  1. Predator akan dilancarkan secara automatik selepas proses pemasangan sudah selesai, jika tidak anda boleh menjalankannya dari Start/Programs/Predator.
  2. Sekarang masukkan USB anda. Anda akan mendapati satu paparan mesej untuk menentukan kata laluan baru anda (Proses ini tidak akan menformat pendrive anda dan segala data di dalam pendrive tidak akan terjejas)
  3. Klik Ok dan masukkan kata laluan baru anda dalam kotak dialog yang disediakan.
  4. Periksa bahawa huruf pemacu yang dipaparkan di bawah “USB key drive” adalah sepadan dengan pemacu anda atau huruf yang betul dari senarai “Dropdown“.
  5. Akhir sekali klik pada butang Create Key dan kemudian tekan butang OK.
Selepas ini, perisian secara automatik akan ditutup. Sekarang mulakan semula program dengan mengklik ikon di desktop anda. Predator akan mengambil beberapa saat untuk pengawalan. Apabila ikon dalam bar tugas (Taskbar) bertukar menjadi hijau, maka perisian anda telah pun dimulakan dengan sendirinya.