Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Gugup, cuak, sakit perut, rasa nak masuk tandas dan macam-macam lagi gelagat sesetengah orang bila menghadapi temuduga. Jadi di sini ada tips doa yang diberikan oleh Dato Fadzillah Kamsah dalam rancangan “Bersama Dato”

  1. Sebelum masuk temuduga, semasa tunggu nama anda dipanggil masuk, bacalah al-Fatihah.
    20180808 alfatihah

  2. Baca ayatul Qursi
    20180808 Ayat Qursi

  3. Baca Ayat 1000 Dinar
    20180808 ayat seribu dinar

  4. Akhir sekali Zikir ‘Ya Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir’

20180709 tips beli rumah

Orang tua-tua kata, masa muda lah masa untuk kita kumpul aset kita! Nanti dah tua boleh lah senang-lenang kan? Tapi, kebanyakkan orang muda buntu dan tidak tahu cara yang mana mereka perlu lakukan dahulu. Akhirnya, mereka ambil jalan untuk menyewa sahaja.

Jangan risau, kalau ini merupakan kali pertama anda membeli rumah, ikuti tips-tips yang di bawah ni.

 

SEMAK KREDIT SCORE

Bagi yang tak tahu, credit score ni sebenarnya skor CCRIS (Central Credit Reference Information System). Kalau anda pernah buat pinjaman atau ada kad kredit dan bayar mengikut masa yang ditetapkan, jadi jangan risau kerana anda mempunyai skor yang baik!

Kalau tak pernah buat apa-apa pinjaman pun, anda boleh cuba dahulu dengan bank skor anda.

 

NILAIKAN ASET DAN LIABITI YANG ANDA ADA!

Bila berbicara mengenai pembelian hartanah, faktor kewangan merupakan isu yang utama yang akan diutarakan. Sebelum membeli rumah anda hendaklah menilai kemampuan anda. Pastikan gaji bersih anda cukup supaya bila sudah membeli rumah nanti anda tidak kesempitan wang. Semak aset dan liabiliti yang anda ada untuk memastikan tiada sebarang isu untuk bank luluskan pinjaman anda. Pastikan anda dapat membuat pembayaran pinjaman dengan baik!

 

SEDIAKAN DOKUMEN-DOKUMEN YANG BERKAITAN

Antara dokumen-dokumen yang perlu ada ialah:

  1. Salinan Kad Pengenalan
  2. Penyata Pendapatan Tahunan (EA: Swasta, EC: Penjawat Awam) (2 Tahun)
  3. Surat Pengesahan Majikan (penjawat awam boleh sertakan surat lantikan atau pengesahan jawatan)
  4. Slip Gaji (3 bulan atau 6 bulan)
  5. Penyata EPF (terkini)
  6. Penyata Bank (3 bulan – 6 bulan)
  7. Dokumen Sokongan:
    1. TH, ASB, Fixed Deposit
    2. Unit Amanah, simpanan, saham.
    3. Surat perjanjian hutang / komitmen kena bayar pada bank setiap bulan untuk perkiraan DSR.
    4. Sebarang dokumen yang boleh menampakkan yang anda mampu membayar ansuran bulanan.
    5. Laporan CCRIS

 

KAJI CARA YANG PALING TEPAT UNTUK ANDA BAYAR DOWNPAYMENT!

Ada pelbagai cara yang disyorkan oleh pakar-pakar hartanah mengikut jenis rumah dan dealer anda. Sama ada rumah dengan pemaju, rumah subsale/kedai, rumah, rumah lelong atau tanah lot. Tentukan jenis rumah yang dibeli dan cuba survey cara termudah untuk bayar downpayment. Bukan sahaja mudah tetapi untuk elakkan ditipu. Pastikan jangan bayar terlalu tinggi untuk downpayment dan pastikan ada perjanjian yang sah!

 

PERIKSA KAWASAN HARTANAH TERSEBUT

Kalau anda tengok di iklan-iklan rumah, maklumat yang diberikan sememangnya tip-top. Jangan terpedaya dan percaya 100%! Pergi dan periksa kawasan hartanah tersebut sebelum menghubungi dealer tersebut. Buat sedikit kajian mengenai kawasan rumah tersebut sama ada bersih, tahap keselamatan tinggi atau tidak dan adakah kawasan tersebut terlampau padat.

Doa Untuk Mendapatkan Anak Yang Soleh

  1. Surah Al-Furqan ayat 74: Maksudnya :
    "Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa."

  2. Surah Al-Hijr ayat 17 : Maksudnya :
    "Dan Kami pelihara (urusan) langit itu dari (masuk campur) tiap-tiap Syaitan yang kena rejam."

  3. Surah Al-Baqarah ayat 128: Maksudnya :
    "Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua : orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu, dan jadikanlah daripada keturunan kami: umat Islam (yang berserah diri) kepadamu, dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami, dan terimalah taubat kami; sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani."

  4. Surah Ali Imran ayat 36: Maksudnya :
    "Maka apabila Ia melahirkannya, berkatalah ia: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku telah melahirkan seorang anak perempuan (sedang yang aku harap-harapkan ialah anak lelaki), dan Allah memang mengetahui akan apa yang dilahirkannya itu dan memanglah tidak sama anak lelaki dengan anak perempuan dan bahawasanya aku telah menamakannya Maryam, dan aku melindungi dia dengan peliharaan-Mu, demikian juga zuriat keturunannya, dari godaan syaitan yang kena rejam (yang dikutuk dan disingkirkan)."

Doa Untuk Mendapatkan Anak Kembar

  1. Surah As-Saaffaat Ayat 120: Maksudnya :
    "Salam sejahtera kepada Nabi Musa dan Nabi Harun!."

  2. Surah As-Syura ayat 50: Maksudnya :
    "Atau Ia mengurniakan mereka kedua-duanya - anak lelaki dan perempuan, dan la juga menjadikan sesiapa yang dikehendakiNya mandul. Sesungguhnya Ia Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa."

Petua-Petua

  1. Minta doa daripada orang-orang yang soleh.Firman Allah Taala dalam surah An-Nahl ayat 43: Maksudnya :
    "Oleh itu bertanyalah kamu (wahai golongan musyrik) kepada orang-orang yang berpengetahuan ugama jika kamu tidak mengetahui."

  2. Nazar yang tidak bertentangan dengan syarak.Firman Allah Taala dalam surah Ali Imran ayat 35: Maksudnya :
    "(lngatlah) ketika isteri lmran berkata: Tuhanku! Sesungguhnya aku nazarkan kepadaMu anak yang ada dalam kandunganku sebagai seorang yang bebas (dari segala urusan dunia untuk berkhidmat kepadaMu semata-mata), maka terimalah nazarku; sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui."

  3. Jangan menzalimi binatang.Firman Allah Taala dalam surah Ali Imran ayat 36: Maksudnya :
    "Maka apabila ia melahirkannya, berkatalah ia:Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku telah melahirkan seorang anak perempuan (sedang yang aku harap-harapkan ialah anak lelaki), dan Allah memang mengetahui akan apa yang dilahirkannya itu - dan memanglah tidak sama anak lelaki dengan anak perempuan; dan bahawasanya aku telah menamakannya Maryam, dan aku melindungi dia dengan peliharaanMu, demikian juga zuriat keturunannya, dari godaan Syaitan yang kena rejam (yang dikutuk dan disingkirkan)."
Wallahu 'alam