Username *
Password *
Remember Me

Pejam celik pejam celik, dah nak dekat raya dah kan. Hati rasa macam tak sabar betul nak raya. Buat kerja pun mulalah dah tak fokus sebab asyik pikir nak balik kampung nak raya je. Betul tak? Hehe!

Perkara yang paling best kalau balik kampung masa raya ni adalah berkumpul dengan sanak saudara. Ada je benda kelakar atau idea gila yang akan keluar bila ramai-ramai tu. Yang paling seronok, makan ramai-ramai bila buka puasa. Berebut-rebut makanan. Fuh! Meriah betul!

Tapi, bila dah ramai-ramai tu, bukan makanan je berebut, macam-macam benda lagi anda akan berebut. Masa ni lah baru rasa macam ”Eh..kenapa aku tak bawak siap-siap dari rumah. Kan dah menyesal!”.

Nak tahu apa barang yang kita tak sangka berguna pada hari raya ni? Jom baca ni…

 

1.MULTIPLE USB/EXTENSION

Haa..jangan tak tahu. Bila dah berkumpul ramai-ramai tu, segala benda jadi tak cukup. LOL! Lepas dah seharian selfie raya tu, mestilah nak charge handphone masing-masing kan.

Masa ni lah multiple usb/ extension diperlukan sangat-sangat! So, anda kalau balik kampung, bawalah extra plug sendiri ya!

 

2. PETI PERTOLONGAN CEMAS

Sebenarnya bukan masa raya sahaja peti pertolongan cemas ni penting, benda ni memang wajib ada di rumah setiap masa okay!

Yela, masa raya ni dah tentu busy nak layan tetamu dan nak siapkan makanan untuk tetamu. So, segala benda kalau boleh kita nak siapkan laju-laju. Siapa sangka, time tengah potong nasi impit atau lemang, tiba-tiba terhiris jari anda pulak. Ouch!

Hati-hati pegang pisau tu!

 

3. MONOPOD/SELFIE STICK

Tak lengkap rasanya raya kalau tak bergambar satu keluarga kan? Mulalah keluar aksi-aksi pelik kalau dah ramai-ramai tu. HAHA!

Kalau boleh, semua orang nak masuk dalam gambar. Rugilah kalau takde muka anda yang cantik tu kan. Haa..masa ni lah selfie stick sangat diperlukan.

Barulah sempurna gambar raya anda sekeluarga!

 

4. PIN TUDUNG EXTRA

Kaum wanita setuju tak kalau admin cakap pin tudung merupakan benda yang sangat berguna time raya?

Yelah, perempuan ni boleh kata benda yang paling wajib hilang tiap-tiap hari adalah pin tudung! Beli lah berapa guni sekali pun, confirm hilang punya. LOL!

Bila raya, mestilah kita nak cantik-cantik kan. Tudung pun mestilah kena on point! So, wajib ada extra pin tudung. Lepas tu pulak, mesti ada antara cousins or makcik anda yang alami perkara yang sama.

So, anda yang ada pin tudung extra tu lah jadi penyelamat. To the rescue! 

 

5. BEKAS MAKANAN

Masa raya ni lah kita nak ziarah dan eratkan silaturrrahim dengan ahli keluarga terdekat kan.

Seronoknya pergi beraya ramai-ramai satu family. Yang lagi best, adalah makan time! Masa raya ni, boleh kata semua rumah akan hidangkan makanan yang istimewa dan meriah.

Bila family datang beraya kat rumah anda tu, mestilah anda nak bagi mereka bawa balik sesuatu kan. Selain bagi duit raya, bolehlah bagi mereka bawa balik sekali juadah raya. Bersedekah tu kan amalan mulia!

Haa..masa ni lah anda akan perlukan bekas makanan. Tapi jangan guna tupperware mak anda tau. Mengamuk pulak nanti! Haha!

 

6. YAKULT! SETIAP RUMAH HARUS ADA YAKULT!

Tak lengkap rasanya hari raya tanpa pelbagai juadah yang enak dan menyelerakan.

Rendang, lemang, ketupat, sate, lontong, sup tulang, laksa, mi kari, kuah kacang, kuih raya, dan banyak lagi juadah raya wajib ada di setiap rumah. Senang cerita sampai tak muat meja lah!

Bila dah banyak makanan macam tu, takkan nak tengok saja kan. Apa lagi, bedal la! Bukan selalu. Haha!

Haa..lepas tu, mulalah perut meragam. Sakit perut lah, ciri birit lah. Spoil betul. Yelah, dah sumbat macam-macam kan. Masa ni, Yakult lah penyelamat anda!

Yakult adalah minuman kesihatan yang mengandungi probiotik tinggi dapat membantu menentang bakteria jahat di dalam usus, sekaligus dapat mengurangkan toksin yang berbahaya di dalam badan kita.

Selain itu, Yakult juga berpotensi untuk melindungi perut anda daripada keracunan makanan dan cirit birit berpunca daripada bakteria jahat tadi dan meningkatkan sistem imunisasi badan anda. Hebat kan Yakult!

Sebab tulah kami sarankan, setiap rumah wajib ada Yakult. Takdelah spoil mood anda nak beraya.

 

JOM TENGOK DEMO RESEPI OLEH KEVIN ZAHRI!

Apa yang lagi menarik, sempena raya ni, pakar pemakanan dan juga jurulatih kecergasan terkenal iaitu Kevin Zahri nak tunjuk kat anda demo resepi Jus Kurma Yakult tau!

Macam sedap je! Haa..anda wajib tengok tau demo dari Kevin Zahri ni. Bolehlah ambil inspirasi untuk jamu dekat tetamu yang datang rumah nanti. Asyik hidang air sirap pun bosan juga.

Apa kata raya ni hidang Jus Kurma Yakult. Barulah lain dari yang lain. Jom kami belanja video demo dari Kevin Zahri dan anaknya yang comel!

Senang je kan cara nak buat Jus Kurma Yakult ni. Sihat pulak tu! Anda jangan lupa cuba resepi ni ok.

Yakult disayangi oleh 35 juta orang di 38 negara seluruh dunia. Yakult juga bebas daripada pewarna, bahan pengawet, penstabil makanan dan mempunyai 0% kolesterol dan 0% lemak.

Jom amalkan Yakult di hari raya ini untuk raya yang lebih meriah sambil kekal sihat!

[SERTAI SEKARANG] Menangi Sebuah Vespa S150 Atau Samsung Galaxy A7 Sebelum 25 Jun 2017!

Mungkin Raya tahun ni korang akan balik kampung dengan skuter dan smartphone baru! Jom tengok macam mana.

 

Langkah 1 : Belikan 2 pek OLDTOWN WHITE COFFEE 3-dalam-1 dalam satu resit

Langkah 2 : Tangkap gambar resit dan pek dibeli bersama-sama dan muat naik

Langkah 3 : Klik "Sertai Sekarang" dan isikan maklumat peribadi.

 

Tempoh Peraduan 22 Mei - 25 Jun 2017.

 

Klik Di Sini Untuk Terma & Syarat.

Attillah is a former welding inspector in the oil and gas industry, and has been a Grab driver for a few years.

"I was actually a welding inspector in oil and gas before I became a Grab driver. My previous job involves working in oil rigs around the world, and I'll be away from home for weeks. Nevertheless it provided me with a good income, but opportunities dried up," Attillah said.

 

With not many welding jobs available, Attillah was desperately looking for other ways to support his family.

"I have a family to feed so I started looking for other work. Then I found out about Grab on the internet. The monthly earnings I could get from Grab was comparable to what I got earlier. I had to complete the mandatory online training and once Grab completed my background check, I started driving as a Grab Driver," Attillah explained.

He even sold his computer so he could use the money as down payment for a better car.

He also used his Grab earnings to start a baking business with his wife.

"My wife loves to bake, and I had some money from driving for Grab that I can spare, so we started a baking business together. She bakes and I do the deliveries. It's a great arrangement especially since my working hours are flexible," he said.

Attillah added that as a Grab Driver, he is entitled to an exclusive rewards programme - GrabAllStars. Benefits include 3% savings on PETRONAS fuel with the special Grab Mesra Card, up to 30% savings on car maintenance, and special deals on online retail and F&B, which help to bring up his nett earnings each month.

They may sound little but these benefits actually help Attillah save up to RM300 every month! GrabAllStars help Grab drivers cut back on their daily operations costs so that they get to take home more profits from the job to use on other necessities.

Today, Attillah is one of the most successful Grab drivers in Malaysia, and is even a mentor to new drivers.

"I don't want to give others the wrong impression. It's tough. You get the occasional rude passenger and you can feel a little demotivated. But when you see the earnings at the end of the day, and that you can actually help the newbies, you feel happy. It's not an easy life, but it sure is rewarding. Plus, now I can see my family everyday because of the flexible work schedule!" said Attillah.

You go, Attillah! Here's a thumbs up from Chuck Norris for you.

 

Watch his full video here.

Click here to sign up as a Grab driver today

Know someone who would be an awesome Grab driver like Attillah? Refer your friend here and enjoy RM50 worth of promo codes!

Driving in Malaysia always comes with two highly annoying problems: insane traffic jams and the struggle of looking for parking.

But when you opt for using a ride hailing app instead, you sometimes end up not being able to get a ride

It's beyond frustrating to get responses like "sorry, we couldn't find you a driver" or "sorry, all our drivers are busy at the moment", especially if you're in a rush to get somewhere.

Grab wants to reassure users that they will never face this issue thanks to Grab's 100% ride guarantee

With their wide network and superior driver supply, Grab promises that you don't have to worry about not getting a ride. Every time you request for one, you are guaranteed to get a driver.

If by any chance you do happen to fail in getting a ride, you'll get RM8 off your next Grab. 

This offer is only applicable if you didn't get a ride at one of the following selected areas:

Klang Valley: Bangsar, Mid Valley, KL Sentral, Mont Kiara, Sri Hartamas, Publika, Bandar Utama, TTDI, Damansara Uptown, Cheras, & Sunway
Melaka: Melaka Raya, Kota Laksamana, Jalan Bendahara, & Melaka Sentral
Penang: Georgetown & Gurney Drive area
Johor: KSL City, Taman Century, Taman Pelangi, Bandar Baru Uda & Larkin
Kota Kinabalu: KK Town & One Borneo

Terms and conditions apply.

 

In addition, Grab has also released a new promo code that gives users RM8 off 8 rides

Promo code: SureGrab
Promo period: 8 June 2016 - 12 June 2016
Promo mechanics: RM8 off 8 Grab rides

This promo is not valid from 6am to 9am and from 6pm to 9pm. Terms and conditions apply.

 

 

With Grab's confidence in their guarantee and the fact that said guarantee has now been expanded to more locations, there's no better time to use the app

Just book a Grab for a convenient and cost-effective way of getting to where you need to go.

Find out more about Grab's guarantee here.

 

Ohooi! Tak lama lagi nak raya! Adik beradik di kampung dah mula mengampu untuk dapatkan baju raya baru. Uih.. Nak yang branded je. Boleh mengalami kegawatan ekonomi macam ni. Ha.. Jangan serabut-serabut. Apakata kita buat dulu checklist supaya dapat mengelakkan kita terlupa ataupun tertinggal perkara-perkara penting yang perlu dilaksanakan sebelum nak menyambut hari lebaran bersama keluarga tercinta ni.

1) Dah settle ke perkara wajib dan sunat tu?? Ha… Jangan buat tak tahu!

Jangan ingat nak raya je! Masa bulan Ramadhan ni lah masa nak mengumpul pahala ya cik kak dan cik abang semua! Lepas tu, perkara-perkara yang lagha tu kurang-kurangkanlah. Jangan jadi bocor pahala tu! Jika mampu, tunaikanlah ibadah terawih hari-hari daripada dok tengok drama Melayu yang ntah apa-apa tu. Balik-balik cerita sama je pun! Ha.. Lepas tu, banyakkan bersedekah dan jangan lupa pula untuk tunaikan zakat fitrah!

2) Kira budget untuk baju raya, kuih raya, rambut raya, duit raya… semualah yang untuk raya!

Memang boleh bikin pening kepala bila terkenangkan ‘permintaan’ keluarga di kampung. Nak semua serba baru. Nasib tak minta rumah baru je. Inilah pentingnya checklist dan budgeting. Kalau tak, lepas raya memang boleh tinggal syiling je! Jadi, kebiasaannya kaum wanita yang akan selesaikan pekara ni dulu untuk persiapan raya. Yalah, kalau lambat kang takda pulak saiz baju dan warna yang berkenan di hati. Maklumlah, kalau boleh nak satu keluarga pakai warna dan corak yang sama. Baru lah meriah! Bab kuih raya pulak, buat yang rajin, bolehlah buat sendiri. Buat mereka yang selalu sibuk, kebiasaannya mesti ‘tunjuk-tunjuk’ kat kedai je. Tapi, make sure rasanya sedap macam homemade tau. Barulah tetamu yang datang beraya nanti akan impress!

3) Elak bersedih di hari raya kerana kena buat kerja ofis

Sakitnya hati kalau time tengah makan ketupat, tiba-tiba bos whatsapp minta buat kerja. Boleh tercekik ooo! Tapi, salahnya korang jugak sebab tak setelkan betul-betul kerja sebelum nak bercuti. Jangan ada yang tangguh-tangguh nak buat lepas raya la, apa la sebabnya nanti anda pasti kelam kabut dan hati tak senang nak enjoy raya. Bila dah ‘settle’ semua, baru boleh raya sakan! Tengok macam mamat dalam gambar atas ni, komited sangat buat kerja… (kononnya)

4) Kereta, rumah, bil api, bil air dan sewaktu dengannya tu semua dah bayar?

Raya tu raya jugak! Tapi jangan over berbelanja beli baju raya, kuih raya, perabot raya dan sebagainya sampai lupa nak bayar komitmen bulanan seperti kereta, rumah dan barang-barang dapur. Silap haribulan, tengah busy beraya, ada pulak orang bank datang nak tarik kereta. hiks! Oh ya.. Lagi satu kalau ada berhutang dengan member ke family ke, eloklah bayar! Jangan suka sangat kumpul hutang. Ini semua penting supaya korang tak garu kepala bila lepas raya nanti.

5) Kereta tu dah servis ke belum?

Uih.. ini sangat-sangat penting okay! Pastikan kereta korang dah diservis dengan ‘tip top', baru boleh balik kampung! Cek minyak, cek brake, cek tayar dan semua yang berkenaan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku. Lepas tu, jangan pula nak bawak kereta macam berlumba di atas highway tu. Biar lambat, asal selamat! Enjoy je moment nak balik kampung sambil nyanyi lagu raya.

6) Dah semak ke saman-saman tertunggak? Zakat dah bayar ke? Hewhew…

Ha.. Terkedu? Terkesima? Relax-relax. Bulan puasa ni. Jangan stress okay. Yang korang pun kenapa dok tangguh-tangguh bayar saman tu. Kan terus terlupa dah. Macamana pulak dengan roadtax? Dah settle ke? Nak jalan jauh balik kampung ni kenalah prihatin dengan perkara-perkara sebegini. Silap haribulan, kena tahan roadblock nanti. Kan dah spoil je mood raya. 

 

Boleh bayar zakat jugak tau di MyEG! 

Mudah dan ringkas! Semua boleh ‘settle’ semasa bulan Ramadhan ni tau! Untuk pengetahuan anda, MyEG menyediakan servis terbaik untuk memudahkan anda membuat urusan pembayaran kepada pelbagai perkhidmatan. Paling best, bila korang boleh jelaskan pembayaran zakat secara online tau di MyEG! Klik sana, klik sini, terus settle! Barulah rasa lega hati bila kewajipan sebagai umat Islam dah diselesaikan.

Eh, sebelum tu, jom kita tengok video  bertajuk Gitar Buruk ni. Mesejnya memang deep okay! Mesti korang terkenang adik beradik korang. Ha..  Nanti raya pertama, jangan lupa memohon ampun sesama keluarga, kita kasi ‘settle’ segala masalah! Terbaik!

Jika anda nak maklumat yang lebih terperinci, anda boleh layari www.myeg.com.my

Moment Of Truth: What Do Malaysian Mums Really Think About Before They Go To Bed? Unsurprisingly, 90% is about their kids. :')

A mother's job is never complete. She plays so many different roles that it truly blows our minds to think about just how much she does in one day. There are chores around the house, work responsibilities, and most important of all, taking care of you. Sometimes, she even manages to squeeze in some me-time to do something she loves. The days are long, but mums take things in stride, and are already planning ahead. It's no wonder that her mind is never at rest, even right before she goes to sleep. But what exactly do our mothers think about?

We got curious and asked some Malaysian mums to tell us the last 3 things they thought about before bed last night.

Note: The mums sent us their bedtime thoughts and we wrote them down on their behalf. Some of the personal details have been changed for privacy.

 

"1. What should I make for breakfast tmrw?
2. Need to print materials for the AGM.
3. Look up ballet classes for Jasmine."

- Sheela Anthony, 35, Finance executive

 

"1. I need to do the laundry.
2. I need to wash the milk bottles.
3. I need to shower.
(But I end up doing none of it. :P)"

- Cecilia Wong, 34, Head of marketing

 

 

"1. I <3 putting the kids to bed :)
2. Don't need to cook lunch tomorrow! Can wake up @ 6.30am!
3. Gotta get the songs ready for the concert!"

- Adrene Wong, 34, Preschool and music teacher

 

 

"1. What to pack for Aisha's bekal tomorrow?
2. Are there any bills that need to be paid?
3. Where to go for my next holiday?"

- Farah Lau, 42, Civil servant

 

 

 

"1. Did the baby poop today? (OMG SHE DID'T! :/)
2. Gotta finish that report before 10am. x__x
3. The kids had rice today, so gonna cook noodles for dinner. <3 <3 <3"

 - Laila Zain, 30, Lead content specialist

 

 

"1. Finish up the Hong Kong trip blog post.
2. Reschedule gym session (clashing with PIBG meeting @ Adam's school).
3. Check camera battery for the shoot tomorrow."

- Alice Tan, 30, Freelance photographer

 

 

"1. What to pre-cook before work trip on Friday?
2. How's the progress of the project?
3. When's registration period for the school?"

- Catherine Lim, 53, Paralegal

 

 

"1. What day is it tomorrow?!
2. That assignment to submit.
3. Wait, are the bags & water bottles packed for tomorrow?"

- Marion Yeoh, 36, School principal and Master's student

 

"1. How many hours do I get to sleep tonight? Baby still wakes up every 2 hours.
2. What to cook for baby tomorrow? Today she didn't like her food even though yesterday she finished the whole bowl!
3. House so messy. Have to clean. It's never clean enough.

- Michelle Soh, 29, Head of social headlines

 

 

"Tomorrow I must:
1. Buy ingredients for the birthday cake order.
2. Make sure I'm home by 3pm to interview new nanny candidate.
3. Call dentist to make appointment for Divya."

- Priya Raj, 28, Entrepreneur

 

 

"1. Am I not good enough?
2. How to ensure that I eat less so I can lose the excess calories intake today?
3. Nanny not around, better stay at home more to take care of Jared (my son)!"

- Castell Wong, 36, Group sales manager

 

 

Mums, what were the last 3 things you thought about before you went to bed last night? Let us know in the comments section below. :)

Mothers truly are the best! Here's to our amazing and inspiring mums who selflessly give their all, everyday. <3

BRAND'S understands that mothers need to feed their mind and body to make sure that they have all the energy they need to get through the day

Based on scientific evidence and clinical studies, BRAND'S Essence of Chicken helps in feeling more energetic, reducing tiredness, and having better concentration with quicker response time.

Find out more here.

Psst.. Nak Tahu Apa Yang Korang Akan Dapat Dengan Pelan Pascabayar Unlimited dari U Mobile Kali Ni? Macam-Macam Beb!

Untuk kaki media sosial yang hari-hari memang tak sah kalau tak mengadap telefon untuk scroll Facebook, Twitter, Instagram, stream YouTube, Spotify, JOOX dan sebagainya tu mesti uols perlukan data yang banyak, betul tak? Kalau boleh bayar sekali je untuk data tanpa had. Biasalah, jimat sikit untuk student atau yang baru mula bekerja tu, ye dok? Kalau dengar je perkataan ‘unlimited’ korang mesti suka kan? Sebab kita tahu yang unlimited ni memang takkan pernah habis even korang dah scroll benda sama selama beberapa jam!

Peh best hidup macam ni. Hehehe. So, admin nak memperkenalkan kawan ‘unlimited’ korang yang terbaru. Sangat memuaskan hati!

1. Dapat scroll Facebook, Twitter, Instagram dan YouTube pada bila-bila masa. YAY!

2. Boleh on-call dengan kawan, boyfriend, girlfriend dan family. TANPA HAD ke semua rangkaian!

3. Tak perlu takut data habis, sebab kawan ‘unlimited’ korang ni memang AWESOME!

 

Masa untuk buat pilihan yang bijak dengan rakan ‘unlimited’ yang terbaik ni!

Bila nak pilih telco mana yang korang patut guna memang something yang betul-betul kena fikir. Tak nak lah nanti bayar tinggi-tinggi lepas tu data limited! Baru scroll Facebook sikit dah hit limit atau data yang banyak hanya boleh digunakan pada hujung minggu. Errgh.. Menyampah kan bila kena macam tu?

 

Data limited dengan Si Biru & Si Hijau. Aiyoyo..

Seperti yang korangtahu, U Mobile adalah rangkaian internet paling WIN di abad ni. Banyak kelebihan yang korang boleh dapatkan bila menukar kepada pelan pascabayar Unlimited HERO P78 dari U Mobile ni. Memang puas hati.

Apa kelebihan U Mobile berbanding dengan Si Biru, Si Kuning & Si Hijau ni? Haa Pelan Pascabayar Unlimited HERO P78 ini menawarkan harga bulanan pada RM 78 sahaja! Dengan data pantas tanpa had korang boleh guna sepuas-puasnya, panggilan kesemua rangkaian tanpa had dan 5GB data roaming percuma untuk 12 destinasi. Pergh apa lagi korang nak?

Bukan setakat tu je, pelan Pascabayar Unlimited HERO P78 ni bagi korang kongsi data dengan kawan2 sebanyak 10GB melalui mobile hotspot. Best tu…Si Biru hanya menawarkan RM80 10GB + 10 GB untuk hujung minggu. Si Hijau pula RM98 10 GB + 10GB untuk hujung minggu dan LTE, Si Kuning pulak hanya menawarkan 5GB data roaming untuk 8 destinasi. Mana cukup beb!

Jom bertukar ke Pelan Pascabayar Unlimited HERO P78 dari U Mobile ni untuk mendapatkan lebih KELAINAN!

Dengan rakan ‘unlimited’ yang terbaru ni, korang tak perlu risau atau ambik tahu tentang berapa GB korang perlu untuk stream YouTube dan sebagainya. Guna je sebanyak yang korang nak. Selain tu, korang juga boleh gunakan pada bila-bila masa (tiada waktu tertentu yg ditetapkan).

HI-SPEED data boleh digunakan dimana jua tanpa takut akan habis quota bila dah stream YouTube terlalu lama. Yang paling penting, tak perlu nak check quota yang tinggal setiap satu jam sebab takut data habis lepas tu kena extra charge. Yay!

Kini anda boleh mengatasi internet yang limited dengan bertukar kepada Pelan Pascabayar Unlimited HERO P78 ni. Yayyy! Boleh bukak iflix, Netflix atau dengar lagu dengan YouTube, Spotify dan JOOX TANPA HAD. Fun kan?! Kalau macam ni hari-hari admin tengok series! Hehehe..

Hanya dengan RM 78! Korang akan dapat semua ni bila korang dah sign up. Fuh bestnyaaa!

Panggilan ke semua rangkaian – Tiada had. tiada sekatan, boleh digunakan pada bila-bila masa, tidak kira hujung minggu atau tidak. Yay! Bestnya..

Tak perlu takut kehabisan quota.

Tak perlu cari tempat yang ada WiFi dah, guna data sendiri je

Kongsi data anda dengan keluarga dan rakan-rakan sehingga 10GB uolss! Percuma je. Hehe

Untuk yang kaki travel luar negara, pelan ni bagi 5GB data percuma melalui Roam-Onz™ untuk korang guna ke 12 destinasi. Percuma jugak beb!

 

Sangat berbaloi untuk bertukar kepada Pelan Pascabayar Unlimited HERO P78 dari U Mobile ni. Macam-macam korang boleh dapat. Apa tunggu lagi?! Hehe..Untuk maklumat lanjut, korang boleh ke laman web U Mobile sendiri. Klik link ini!

Dah nama pun Hari Raya, mestilah kena shopping!

Sudah menjadi lumrah rakyat Malaysia untuk berbelanja sakan menjelang Hari Raya. Daripada baju, ke perabot, sehinggalah ke kereta, kalau boleh semua benda nak tukar baru. Barulah Raya! Malah, musim perayaan juga merupakan masa yang terbaik untuk shopping atau membeli-belah. Kenapa? Kami senaraikan 6 sebab di bawah :

  1. Inilah masanya untuk dapat benda baru.


    Mungkin kalau bukan sebab Raya, kita tak akan terfikir pun untuk shopping atau untuk tukar barangan lama kepada yang baru. Jujurnya, waktu lain tampak seperti tidak sesuai untuk lakukan semua perkara ini kerana tidak ada tujuannya. Masa Raya ni lah nak beli baju baru, beli kereta baru supaya boleh balik kampung dengan lebih style, bawa keluarga jalan-jalan sekitar kampung dengan kereta baru, dan banyak lagi, semuanya serba baru!

  2. Tak rasa bersalah untuk shopping sebab semua orang pun shopping jugak


    Pergilah mana-mana market, mana-mana shopping mall sekali pun, mesti penuh dengan manusia, terutamanya pada waktu malam. Sebab dah alang-alang berbuka puasa, terus pergi shopping dan beli apa yang patut untuk persiapan Raya. Walaupun penuh dengan manusia, orang ramai tak pernah kisah untuk shopping walaupun perlu bersesak dan beratur panjang.

  3. Promosi di mana-mana. Lagi dekat nak Raya lagi murah! 


    Bila ada promosi, nak beli barang pun tak mahal berbanding kalau bukan musim Raya. Kalau boleh, sehari sebelum Raya pun masih nak shopping sebab ada saja promosi yang gempak. Syarikat kereta pun tak lepaskan peluang buat promosi besar-besaran. Kali ini, anda boleh miliki sebuah kereta Volkswagen serendah RM25 sehari! Promosi dari Volkswagen Malaysia ni memang terbaik.

  4. Banyak pilihan. 


    Masa Raya inilah semua peniaga berpusu-pusu keluarkan produk terbaru dan terbaik mereka untuk orang ramai beli. Kalau sebelum ini pilihan sedikit dan terhad, masa Raya semuanya akan jadi banyak. Stok pun sampai bersusun-susun dalam kedai. Jadi, tak ada masalah untuk orang shopping dan beli barang kegemaran mereka menjelang Hari Raya. Mesti ada punya.

  5. Tawar-menawar selagi boleh! 


    YES, Ini yang paling best! Disebabkan semua peniaga memang target nak habiskan stok barangan yang mereka jual, maka kesempatan ini juga boleh diguna pakai oleh pembeli untuk tawar-menawar! Display price memang kadang-kadang di luar bajet, tapi dengan the power of negotiation, mungkin harga seluar yang RM150 tu boleh dapat RM100 je. Musim Raya je boleh dapat macam ni tau!
  6. Boleh beli hadiah untuk orang tersayang. 


    Daripada beli barang untuk diri sendiri, apa salahnya kalau beli sesuatu yang bermakna dan hadiahkan kepada orang tersayang sama ada suami, isteri, mak ayah, anak-anak, dan sanak saudara. Pastinya, Hari Raya akan jadi lebih bermakna buat mereka. Kan lebih sweet!

Apa kata untuk Raya kali ni, beli kereta pulak? ;)

We're all probably pretty familiar with the different kinds of movie-goers here in Malaysia but the question is ... which one are YOU?

 

So what'd you get? Share your results on Facebook and stand a chance to win free movie passes for the ultimate movie experience in TGV Cinemas!

With so many exciting movie releases to look forward to in the coming months, it's time to take your movie day out to a whole other level at TGV Cinemas

Established in 1591, Hyderabad - or the 'City of Pearls' as it is famously known, has captured the heart of those who come by. Here’s why.

Page 1 of 2