Username *
Password *
Remember Me
Super User

Super User

Owner Alkhudhri.com | kedaitopup1malaysia.blogspot.my | maribeli.com.my

Dah nama pun Hari Raya, mestilah kena shopping!

Sudah menjadi lumrah rakyat Malaysia untuk berbelanja sakan menjelang Hari Raya. Daripada baju, ke perabot, sehinggalah ke kereta, kalau boleh semua benda nak tukar baru. Barulah Raya! Malah, musim perayaan juga merupakan masa yang terbaik untuk shopping atau membeli-belah. Kenapa? Kami senaraikan 6 sebab di bawah :

  1. Inilah masanya untuk dapat benda baru.


    Mungkin kalau bukan sebab Raya, kita tak akan terfikir pun untuk shopping atau untuk tukar barangan lama kepada yang baru. Jujurnya, waktu lain tampak seperti tidak sesuai untuk lakukan semua perkara ini kerana tidak ada tujuannya. Masa Raya ni lah nak beli baju baru, beli kereta baru supaya boleh balik kampung dengan lebih style, bawa keluarga jalan-jalan sekitar kampung dengan kereta baru, dan banyak lagi, semuanya serba baru!

  2. Tak rasa bersalah untuk shopping sebab semua orang pun shopping jugak


    Pergilah mana-mana market, mana-mana shopping mall sekali pun, mesti penuh dengan manusia, terutamanya pada waktu malam. Sebab dah alang-alang berbuka puasa, terus pergi shopping dan beli apa yang patut untuk persiapan Raya. Walaupun penuh dengan manusia, orang ramai tak pernah kisah untuk shopping walaupun perlu bersesak dan beratur panjang.

  3. Promosi di mana-mana. Lagi dekat nak Raya lagi murah! 


    Bila ada promosi, nak beli barang pun tak mahal berbanding kalau bukan musim Raya. Kalau boleh, sehari sebelum Raya pun masih nak shopping sebab ada saja promosi yang gempak. Syarikat kereta pun tak lepaskan peluang buat promosi besar-besaran. Kali ini, anda boleh miliki sebuah kereta Volkswagen serendah RM25 sehari! Promosi dari Volkswagen Malaysia ni memang terbaik.

  4. Banyak pilihan. 


    Masa Raya inilah semua peniaga berpusu-pusu keluarkan produk terbaru dan terbaik mereka untuk orang ramai beli. Kalau sebelum ini pilihan sedikit dan terhad, masa Raya semuanya akan jadi banyak. Stok pun sampai bersusun-susun dalam kedai. Jadi, tak ada masalah untuk orang shopping dan beli barang kegemaran mereka menjelang Hari Raya. Mesti ada punya.

  5. Tawar-menawar selagi boleh! 


    YES, Ini yang paling best! Disebabkan semua peniaga memang target nak habiskan stok barangan yang mereka jual, maka kesempatan ini juga boleh diguna pakai oleh pembeli untuk tawar-menawar! Display price memang kadang-kadang di luar bajet, tapi dengan the power of negotiation, mungkin harga seluar yang RM150 tu boleh dapat RM100 je. Musim Raya je boleh dapat macam ni tau!
  6. Boleh beli hadiah untuk orang tersayang. 


    Daripada beli barang untuk diri sendiri, apa salahnya kalau beli sesuatu yang bermakna dan hadiahkan kepada orang tersayang sama ada suami, isteri, mak ayah, anak-anak, dan sanak saudara. Pastinya, Hari Raya akan jadi lebih bermakna buat mereka. Kan lebih sweet!

Apa kata untuk Raya kali ni, beli kereta pulak? ;)

We're all probably pretty familiar with the different kinds of movie-goers here in Malaysia but the question is ... which one are YOU?

 

So what'd you get? Share your results on Facebook and stand a chance to win free movie passes for the ultimate movie experience in TGV Cinemas!

With so many exciting movie releases to look forward to in the coming months, it's time to take your movie day out to a whole other level at TGV Cinemas

Step 1 : Klik pautan National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA) - http://npra.moh.gov.my/

Step 2 : Klik pada button QUEST PRODUCTS SEARCH

 

Step 3 :

A : Setkan kepada "All Registered Product Other Than Cosmetics"

B : SEARCH by "Product Registration No./ Notification No."

C : Masukkan No Pendaftaran KKM Produk.

​Contoh input adalah seperti gambar dibawah :

Tips :

Cosmetic Products Only : Produk kosmetik ini yang kebiasaanya dipakai secara luaran. CONTOH : Set Pencuci Muka (Skincare), Barangan mekap (bedak, krim muka dsb), Krim badan, sabun pemutih, syampu dan sebagainya.

All Registered Product Other Than Cosmetics : Produk selain kosmetik yang kebiasaanya untuk dimakan. CONTOHNYA seperti pil pelangsingan badan, serbuk kolagen pemutih badan, ubat-ubatan dsbnya.

 

Tekan butang SEARCH

 

Step 4 : Sila semak no pendaftaran produk beserta nama produk adakah betul / sama seperti yang tercatat pada botol / kotak produk yang anda beli / ingin beli.

 

 

Step 5 : Sila tekan pada No MAL utk mengetahui lebih lanjut maklumat isi kandungan produk, nama & alamat pengeluar. Contoh info yang keluar apabila klik No MAL :

​A : Info nama produk, Pemilik produk, Alamat Pengeluar Produk 

B : Info bahan-bahan aktif produk

C : Info pembungkusan produk

D : Butang cetak / keluar

 

 

NOTA TAMBAHAN :

Apa beza permulaan no siri KKM berpangkal MAL dan NOT? 

MAL adalah kod pangkal untuk produk ubat-ubatan.

NOT pula ialah kod pangkal untuk produk kecantikan/kosmetik.

 

Step 6 (Sekiranya tiada rekod)

Ada beberapa kemungkinan terjadinya perkara macam ni. Antaranya adalah seperti :

  1. Nombor pendaftaran KKM produk tersebut palsu
  2. Nombor pendaftaran KKM produk tersebut bukan yang terkini / telah berubah (cthnya jika produk tersebut telah menambahbaik isi kandungan baru, maka no pendaftaran KKM juga akan berubah kepada no siri yg baru)
  3. Nombor pendaftaran KKM produk tersebut telah ditarik balik (jika dikesan mengalami isi kandungan yang merbahaya)

Masih inginkan kepastian mengenai keselamatan produk yang tiada No KKM? Cuba semak di Senarai Produk Dikesan Mengandungi Bahan Terlarang http://www.pharmacy.gov.my/v2/ms/apps/adulterated

 

 

Hari ini, NASA mengumumkan butiran misi yang akan menjelajah ke dalam korona matahari. Nicola Fox, Saintis Projek Misi ini di Parker Solar Probe Mission, Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins mendedahkan misi siasatan ini kepada orang ramai : untuk menyentuh, mengukur, dan menganalisis atmosfera matahari kita.

Dengan menghantar kapal angkasa robot Parker Solar Probe (sebelum ini dikenali NASA Solar Probe, Solar Probe Plus, atau Solar Probe+) ke dalam korona matahari, NASA berharap dapat menjawab persoalan seperti: Mengapa korona, lapisan teratas atmosfera matahari (boleh dilihat hanya semasa gerhana matahari), lebih panas daripada permukaan? Dan mengapa atmosfera menjadi begitu bertenaga, bertukar menjadi angin solar? NASA berharap dengan memahami isu-isu ini akan membantu kita lebih memahami angin solar dan bagaimana ia memberi kesan kepada Bumi.

Misi Parker Solar Probe yang dijadual akan dilancarkan pada 2018 di atas roket Delta IV Heavy, menggunakan peringkat ketiga kerana kelajuan tinggi kapal angkasa diperlukan untuk perjalanan - kira-kira 118 batu sesaat. Ia akan menggunakan flybys (penerbangan melepasi titik, terutamanya pendekatan dekat kapal angkasa ke planet atau bulan untuk pemerhatian) Zuhrah (Venus) sepanjang tujuh tahun dan 24 orbit untuk bantuan graviti untuk lebih dekat dengan matahari. Matlamat akhir adalah untuk menjadi kira-kira 4 juta batu dari Matahari.

Seperti yang anda boleh bayangkan, pelindung haba untuk misi ini akan meliputi keseluruhannya kerana misi ini adalah tujuh kali lebih dekat dengan matahari daripada apa-apa misi sebelumnya. Sebab itulah misi itu telah mengambil masa yang lama untuk dilaksanakan - bahan yang diperlukan terpaksa dicipta terlebih dahulu. Perisai haba telah dibangunkan menggunakan komposit karbon-karbon dan akan diperlukan untuk menahan suhu yang melampau - dari haba korona, yang boleh mencapai sehingga 2,500 darjah F bersamaan 1371.111 darjah C. Pasukan itu juga mereka bentuk panel solar yang boleh mengayun ke dalam dan keluar dari kapal angkasa, bergantung kepada jarak dari matahari.

NASA masih mempunyai beberapa kerja yang perlu dilakukan untuk menguji Parker Solar Probe sebelum ia bersedia untuk pergi melaksanakan misi di matahari.

Source: Parker Solar Probe, NASA

Tazkirah 05 Ramadhan 1438H di Masjid Muhammad Ahmadi, Pintu Geng, Kota Bharu. Disampaikan oleh Ustaz Zainuddin Hj Mahmood.

Like FB Page Masjid Muhammad Ahmadi.

Tazkirah 04 Ramadhan 1438H di Masjid Muhammad Ahmadi, Pintu Geng, Kota Bharu. Disampaikan oleh Ustaz Zainuddin Hj Mahmood.

Like FB Page Masjid Muhammad Ahmadi.

Tazkirah 03 Ramadhan 1438H di Masjid Muhammad Ahmadi, Pintu Geng, Kota Bharu. Disampaikan oleh Ustaz Zainuddin Hj Mahmood.

Like FB Page Masjid Muhammad Ahmadi.

Untuk membuat laman web sangatlah mudah. Apa yang diperlukan adalah nama domain, hosting dan Sistem Pengurusan Kandungan (Content Management System - CMS) seperti Joomla dan Wordpress. Itulah sebabnya pada hari ini berjuta laman web yang wujud.

Bagaimana jika anda mahu mengembangkan lagi pengunjung laman web anda, mengubah laman web kepada perniagaan atau menggunakan laman web untuk mempromosikan projek anda? Dalam kes ini, anda mungkin perlu membuatkan laman web anda kelihatan lebih profesional. Berikut adalah 5 tips bagi menjadikan laman web anda nampak profesional.

  1. Dapatkan Web Hosting Yang Laju
    Sebagai langkah permulaan, mendapatkan shared hosting adalah sesuatu yang baik. Namun sebaik sahaja anda mempunyai matlamat yang lebih besar untuk dicapai anda perlu memikirkan untuk menaik taraf hosting anda. Menggunakan shared hosting, prestasi laman web anda mungkin akan menjadi agak lambat dan tergendala sekali sekala terutamanya apabila ada pengguna yang berkongsi server dengan anda melakukan ssuatu yang salah yang memberi kesan kepada prestasi server. Ia juga akan turut memberi kesan kepada kedudukan ranking Google. Naik taraf yang boleh anda pertimbangkan adalah menggunakan VPS yang lebih cepat dan lebih stabil.  

  2. Mengupah Pereka Laman Web Profesional
    Mengupah pereka laman web profesional adalah paling utama. Pengunjung kebiasaanya hanya mengambil beberapa saat untuk membuat keputusan untuk melayari laman web anda untuk kali yang seterusnya. Reka bentuk dan susun atur secara tidak langsung akan memberi kesan kepada keputusan itu. Adalah amat penting anda membangunkan jenama anda, menitikberatkan dan memberi perhatian reka bentuk logo, warna, typography dan sebagainya.

  3. Mengupah Penulis/Editor Profesional
    Kandungan anda adalah sama pentingnya. Walaupun pengunjung menyukai reka bentuk laman web anda, namun sekiranya kandungan laman web anda membosankan, tidak berfaedah atau penuh dengan kesilapan tatabahasa, mereka akan meninggalkan laman web anda. Mengupah penulis profesional hari ini adalah mudah dan berpatutan sekiranya anda mencari di tempat yang betul. Laman web seperti Freelancer.com dan Upwork.com, membolehkan anda untuk menghantar kerja dan mendapatkan sebut harga daripada beratus-ratus penulis dari seluruh dunia.

  4. Mengoptimumkan untuk Peranti Mudah Alih
    Kebanyakan dunia hari ini masing-masing menggunakan telefon pintar. Sebahagian besar laman web sudah mendapat lebih ramai pengunjung dari peranti mudah alih ini daripada pengunjung di desktop. Ini bermakna laman web anda perlu dioptimumkan untuk telefon pintar dan tablet. Google menawarkan alat yang sangat berguna yang membolehkan anda gunakannya untuk menguji laman web anda. Selepas menjalankan ujian ini, anda akan dapat mengenal pasti masalah utama dan seterusnya pastikan anda membaiki masalah tersebut!

  5. Senarai Maklumat Hubungan anda
    Adakah anda perasan kebanyakan laman web amatur hampir kesemuanya tidak menyediakan maklumat hubungan? Sebaliknya, adakah anda perasan bagaimana perniagaan dan laman web yang kukuh mempunyai banyak maklumat hubungan (contohnya, nombor telefon, alamat, e-mel, akaun media sosial, dan lain-lain)? Oleh itu, memaparkan maklumat hubungan adalah salah satu kaedah yang paling mudah untuk menjadikan laman web anda kelihatan lebih profesional. Jadi kenapa tidak melakukannya?