Username *
Password *
Remember Me
Super User

Super User

Owner Alkhudhri.com | kedaitopup1malaysia.blogspot.my | maribeli.com.my

Tazkirah 03 Ramadhan 1438H di Masjid Muhammad Ahmadi, Pintu Geng, Kota Bharu. Disampaikan oleh Ustaz Zainuddin Hj Mahmood.

Like FB Page Masjid Muhammad Ahmadi.

Untuk membuat laman web sangatlah mudah. Apa yang diperlukan adalah nama domain, hosting dan Sistem Pengurusan Kandungan (Content Management System - CMS) seperti Joomla dan Wordpress. Itulah sebabnya pada hari ini berjuta laman web yang wujud.

Bagaimana jika anda mahu mengembangkan lagi pengunjung laman web anda, mengubah laman web kepada perniagaan atau menggunakan laman web untuk mempromosikan projek anda? Dalam kes ini, anda mungkin perlu membuatkan laman web anda kelihatan lebih profesional. Berikut adalah 5 tips bagi menjadikan laman web anda nampak profesional.

  1. Dapatkan Web Hosting Yang Laju
    Sebagai langkah permulaan, mendapatkan shared hosting adalah sesuatu yang baik. Namun sebaik sahaja anda mempunyai matlamat yang lebih besar untuk dicapai anda perlu memikirkan untuk menaik taraf hosting anda. Menggunakan shared hosting, prestasi laman web anda mungkin akan menjadi agak lambat dan tergendala sekali sekala terutamanya apabila ada pengguna yang berkongsi server dengan anda melakukan ssuatu yang salah yang memberi kesan kepada prestasi server. Ia juga akan turut memberi kesan kepada kedudukan ranking Google. Naik taraf yang boleh anda pertimbangkan adalah menggunakan VPS yang lebih cepat dan lebih stabil.  

  2. Mengupah Pereka Laman Web Profesional
    Mengupah pereka laman web profesional adalah paling utama. Pengunjung kebiasaanya hanya mengambil beberapa saat untuk membuat keputusan untuk melayari laman web anda untuk kali yang seterusnya. Reka bentuk dan susun atur secara tidak langsung akan memberi kesan kepada keputusan itu. Adalah amat penting anda membangunkan jenama anda, menitikberatkan dan memberi perhatian reka bentuk logo, warna, typography dan sebagainya.

  3. Mengupah Penulis/Editor Profesional
    Kandungan anda adalah sama pentingnya. Walaupun pengunjung menyukai reka bentuk laman web anda, namun sekiranya kandungan laman web anda membosankan, tidak berfaedah atau penuh dengan kesilapan tatabahasa, mereka akan meninggalkan laman web anda. Mengupah penulis profesional hari ini adalah mudah dan berpatutan sekiranya anda mencari di tempat yang betul. Laman web seperti Freelancer.com dan Upwork.com, membolehkan anda untuk menghantar kerja dan mendapatkan sebut harga daripada beratus-ratus penulis dari seluruh dunia.

  4. Mengoptimumkan untuk Peranti Mudah Alih
    Kebanyakan dunia hari ini masing-masing menggunakan telefon pintar. Sebahagian besar laman web sudah mendapat lebih ramai pengunjung dari peranti mudah alih ini daripada pengunjung di desktop. Ini bermakna laman web anda perlu dioptimumkan untuk telefon pintar dan tablet. Google menawarkan alat yang sangat berguna yang membolehkan anda gunakannya untuk menguji laman web anda. Selepas menjalankan ujian ini, anda akan dapat mengenal pasti masalah utama dan seterusnya pastikan anda membaiki masalah tersebut!

  5. Senarai Maklumat Hubungan anda
    Adakah anda perasan kebanyakan laman web amatur hampir kesemuanya tidak menyediakan maklumat hubungan? Sebaliknya, adakah anda perasan bagaimana perniagaan dan laman web yang kukuh mempunyai banyak maklumat hubungan (contohnya, nombor telefon, alamat, e-mel, akaun media sosial, dan lain-lain)? Oleh itu, memaparkan maklumat hubungan adalah salah satu kaedah yang paling mudah untuk menjadikan laman web anda kelihatan lebih profesional. Jadi kenapa tidak melakukannya?

Kerajaan Negeri Johor melalui Yayasan Pelajaran Johor (YPJ) menyediakan tuisyen secara atas talian (online) kepada calon-calon SPM 2017 yang berkelayakan. Yuran Program Pembelajaran e-Learning Johor serendah RM11.60 sebulan untuk 4 subjek! Program ini terbuka untuk semua anak Johor dengan pendapatan keluarga tidak melebihi RM10 ribu sebulan.

Syarat-syarat Am :

  • Pelajar bersekolah di negeri Johor dan mengambil SPM 2017 sahaja
  • Pendapatan keluarga tidak melebihi RM10 ribu sebulan
  • Permohonan dilakukan secara online di classruum.com

Bagi anak Johor yang berminat, bolehlah cuba mohon / daftar Tuisyen Online SPM di e-Learnig Johor.

 

Senarai Payment Gateway yang terdapat di Malaysia.

  PayPal iPay88 MOLPay Senang Pay Billplz
 Logo paypal logo ipay88 logo molpay logo senangpay logo billplz logo
Package   SOHO Plan SME Plan Lite Premium    
Setup Fee Nill RM488 +RM900 (for Credit Card Gateway)  RM499+RM900 (for Credit Card Gateway) RM400+RM900 (for Credit Card Gateway) Nill Nill
Annual Fee Nill Nill  RM500  Nill RM499 RM100 Nill
Transaction Fee (per transaction)
Cash/FPX/Internet Banking   3.5% or minimum RM0.60 (which ever is higher) 2.9% or minimum RM0.60 (which ever is higher) 3.8% or minimum RM0.60 (which ever is higher) 3% or minimum RM0.60 (which ever is higher) RM1.50 RM1.00 (for RM100 & below) RM2.00 (for above RM100)
Credit Card/Debit Card Malaysia 3.9% + RM2.00Overseas 4.4% + fixed fee based on the currency received 3.5% 2.9% 3.8% 3% 3% 4.4% + RM2.00 or lower
Payment Remittance
Receive Payment PayPal Account Instantly. Can Withdraw to local banks. Weekly transfer to bank account Weekly transfer to bank account Twice a week (Wednesday & Friday)

 Cash : Next day

Credit Card: Within 7 days

Withdrawal Fee RM3.00 (for below RM400) Free (for above RM400) Nill RM2 per withdrawal  Nill  
Minimum Amount for Withdrawal RM40 RM100 RM100  RM100  

  Rujukan :

TUMPAT – Hati ibu mana tidak tersentuh jika anak sering bertanya bila ayahnya akan bangun sedangkan tubuh yang terlantar itu sedang bertarung nyawa untuk pulih dari separuh sedar. Nor Azizah Ibrahim, 32, berkata, pada Mei ini genap dua tahun suaminya, Mohd Amin Khasfi, 34, terlantar lumpuh akibat serangan angin ahmar ketika bekerja di Sarawak. Menurutnya, sejak itu, kehidupan bahagia keluarganya bagaikan disentap apabila dia bersama dua anaknya, Nor Arissa Balqis, 7, dan Nor Awatif Sofia, 2, hilang tempat bergantung dan punca pendapatan.

“Arissa rapat sangat dengan ayahnya tapi bila terlalu lama sangat ayahnya terbaring macam itu, dia mula putus asa... 'Ayah tak bangun pun' kata dia...” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Baru, Pasir Pekan.

Hati Nor Azizah lagi tersentuh apabila melihat anak bongsunya tidak sempat merasai kasih sayang seorang ayah kerana ketika suaminya koma, dia sedang mengandung tujuh bulan anak keduanya itu. Nor Azizah berkata, dia juga bagaikan hilang punca namun bersyukur apabila adik-beradik dan ibu mertua sentiasa di sisi membantu dari segi kewangan dan sokongan moral.

“Mudah-mudahan ALLAH jaga hati saya untuk bersama suami walau apa jua keadaan dia sekali pun, saya dan anak-anak akan tunggu abang sedar,” katanya.

Sejak suami Nor Azizah terlantar itu, peralatan katil dan tilam khas untuk suaminya dibeli hasil kewangan daripada adik beradik. Katanya, dia tidak bekerja dan pernah mengambil alih tugas suaminya sebagai agen pengambilan pelajar kolej swasta tetapi tidak berjaya menguruskannya kerana tiada pengalaman. Menurut Nor Azizah, suaminya bergantung kepada susu sepenuhnya dan setiap bulan memerlukan 12 tin susu khas berharga RM65 setin dan 10 bungkus lampin pakai buang.

“Bulan lepas ada NGO hulurkan empat tin susu itu, sedikit sebanyak membantu saya, saya juga ada menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM300 sebulan, wang itu saya gunakan untuk beli lampin pakai buang,” katanya.

Menurutnya, sejak kebelakangan ini, suaminya menunjukkan tindak balas positif apabila boleh mengerakkan mata dan jarinya.

“Saya juga ada ikhtiar rawatan tradisional, memanggil tukang urut mengurutnya,” katanya.

Pihak yang sudi membantu boleh salur bantuan: Bank Simpanan Nasional: 0301-8410-0011-8561

Sumber : Sinar Harian 25 Feb 2016

 

# UPDATE 02 OKTOBER 2016

Alhamdulillah, pada hari ini, dapat juga kami bersua dengan sahabat yang sedang diuji dengan stroke sejak 2 tahun lepas, Amin Kaysfi aka Kepi, di Tumpat. Kutipan derma yang telah dilancarkan dan jumlah yang terkumpul sebanyak RM3600 telah disampaikan kepada isteri beliau Pn. Azizah. 

Berdasarkan pemerhatian dan perbualan dgn isteri dan keluarga beliau, ada perkembangan positif ditunjukkan. Kepi sudah boleh menggerakkan tangan kanan untuk bersalam, menunjuk (pointing), menulis sikit, menggerakkan kedua kaki sedikit untuk mengeliat, dan sedikit suara. Perbelanjaan bulanan untuk kepi (adult diapers dan susu khas) lebih kurang rm1500 sebulan. Ini belum termasuk sara hidup keluarga beliau (isteri, anak; 7 tahun dan 2 tahun). Bantuan zakat MAIK (RM2000 setahun) dan JKM (RM300 sebulan) amat dihargai, namun pastinya belum mencukupi.

Sape2 yg berhajat nk membantu boleh salurkan ke akaun BSN 0301-8410-0011-8561Telefon: +60199054838. Lebih membuatkan hati ini sayu bila si anak yg berusia 2 thn mcium2 tgn si ayah yg xdpt mendodoi, mendukung dan bermain dgnnya sejak dilahirkan.. smoga anak ini dpt memberi semangat dan kekuatan utk Amin Kupi Bazooka cepat sembuh. Amiin..

 

Lama rasanya tidak berblog disebabkan kesibukan dengan 2 3 tugas yang perlu dibuat dalam satu masa. Blog pun dah berhabuk tengok. Cuti Hari Pekerja diluangkan masa kemaskini blog ni. Sepeti yang dah dimaklumkan di dalam laman page FB Alkhudhri.. tinggal 11 hari lagi untuk TOPUP GIVEAWAY. So mana-mana yang belum lagi Like Page FB Alkhudhri, cepat-cepat LIKE. Mana tau ada rezeki dapat topup RM10 FREE! Tunggu 12 Mei ni...

Dalam sedar tak sedar kita banyak melakukan kesalahan dalam menunaikan kewajipan kita kepada Allah SWT. Jom tonton video tentang kesalahan dalam melakukan rukun islam yang kedua ini...