Username *
Password *
Remember Me
Super User

Super User

Owner Alkhudhri.com | kedaitopup1malaysia.blogspot.my | maribeli.com.my

Nak beli kereta tapi tak tahu nak start kat mana? Artikel ini memang tepat untuk anda.

Ramai orang yang mengidam untuk memiliki sebuah kereta sebaik sahaja mendapat pekerjaan. Tapi masih ramai yang tertanya-tanya :

"Macam mana dan di mana nak mula untuk beli kereta?

"Kereta jenis mana yang layak untuk saya beli mengikut bajet?"

"Macam mana nak kira bayaran bulanan, insurans, cukai jalan, dan lain-lain? Help!"

Kalau pergi ke showroom dan test-drive, nanti salesman akan hubungi di telefon tak henti-henti, nak minta tolong mak ayah atau kawan-kawan segan pula, dah baca macam-macam artikel di internet pun tetap rasa tak confident nak beli.

Tapi jangan risau. Sesiapa yang nak beli kereta, guna saja MyMotor Progressive Financing atau MyMotor SmartLease yang sememangnya lain dari yang lain.

 

Kenapa ia lain dari yang lain?

Dengan MyMotor Progressive Financing, anda boleh mendapatkan ansuran bulanan yang jauh lebih rendah berbanding dengan pinjaman sewa beli biasa! Bukan itu saja, skim ini juga disediakan supaya selaras dengan perkembangan kerjaya anda. 

Contohnya seperti dalam gambar di bawah :

Bayaran bulanan adalah lebih rendah pada tahun pertama, kedua, dan ketiga.

Untuk 3 tahun pertama, bayaran ansuran bulanan kereta anda sememangnya lebih rendah berbanding sewaan biasa. Bayangkan betapa banyak duit yang anda boleh jimat selama tiga tahun. Seronok kan?

 

 

Cara nak apply pun mudah, tak payah keluar rumah pun. Ikut sahaja 3 langkah di bawah :

  1. Layari laman web MyMotor di sini.
  2. Isi butiran pada borang yang tertera di bahagian bawah.
  3. Hantar.

Selesai!

Pihak MyMotor akan hubungi anda kemudian untuk mengaturkan pembelian kereta sehingga selesai.

Memang mudah!

Selain itu, MyMotor turut menyediakan fleksibiliti melalui pemilikan atau pajakan dengan SmartLease

Kenapa sewa dengan MyMotor SmartLease?

  1. Terdapat pelbagai pilihan kereta yang sesuai dengan bajet anda.
  2. MyMotor akan membantu anda sekiranya berlaku apa-apa kerosakan atau tuntutan insurans.
  3. Anda tidak perlu bimbang tentang nilai kereta anda - setelah pajakan berakhir, anda perlu pulangkan sahaja kereta kepada MyMotor.
  4. Dapatkan kereta baru setiap 3 atau 5 tahun, segalanya termasuk cukai jalan, insurans dan penyelenggaraan.

 

MyMotor juga mengendalikan urusan jual/beli kereta yang biasa. Nak tahu lebih lanjut, lihat video di bawah :

The HTC U11 is a smartphone that allows you to interact with it with just a squeeze. This is made possible with the HTC Edge Sense, which is activated when you apply gentle pressure on the sensors hidden under the glass edge at the sides of the phone. So, what does squeezing the U11 do?

  1. It opens your frequently used apps



    Your Facebook, Instagram, WhatsApp, and Camera are just a squeeze away! The HTC Edge Sense allows you to customise your squeeze gesture. This means that you can activate all your favourite apps with different types of 'squeezes', eg. a short squeeze to launch your Camera; or a squeeze and hold for your Facebook app.

  2. It types your WhatsApp texts for you



    Yes, you can get the U11 to type your texts for you. A squeeze can activate the phone's Voice To Text function, so you can still text even when your hands are full.

  3. Squeeze to snap a photo...



    You used to have to press one of the side buttons, or tap the screen to take a good selfie. All you need to do right now is simply pose, flex those hand muscles, and squeeze.

  4. ... anytime, anywhere



    Literally anytime, anywhere. Even under water as it's water resistant! Perfect for every kind of outing. This works because the HTC Edge Sense is activated by actual pressure. So as long as you can still squeeze the device underwater, or even with gloves on, the U11 will register your squeeze gesture and snap. This is especially useful when you're doing something that gets your adrenaline pumping.



    Because ain't nobody got time to fumble for that button when they're jumping off cliffs or planes. Just squeeze!

 

The U11's camera is also rated as one of the best smartphone cameras in the market

It uses UltraSpeed AutoFocus, the same full sensor auto-focus technology as those used in top-line DSLR cameras. Coupled with the Auto HDR Boost which enhances the colours and textures in your photos, you can take super clear photos with the U11 just like a professional photographer. 

There's also the UltraPixel light sensitivity feature that helps you take great concert photos without the need to max the brightness level before you post it.

 

Taking videos with the U11 is great too with their awesome microphone

The U11's microphone is omni-directional, which means it can pick up sound from all sides, as compared to other mics which require you to speak directly to it in order to be heard.

The best feature is the Acoustic Zoom that not only allows you to zoom in on someone or something for the video, but to amplify their sounds as well.

 

The speakers are so powerful, you gotta hear it to believe it

Music lovers will be happy to know that HTC has improved that speaker design for the U11. Now your favourite songs sound richer, clearer...

... and more powerful.

 

In terms of accessories, the USonic earbuds are every music lover's dream come true

The USonic earbuds are great because it cancels out noises around you automatically, thanks to the Active Noise Cancellation feature. It does this by actively monitoring the noise level around you, then automatically adjusts your music's volume accordingly. This way, you can really enjoy your Spotify playlist without distractions.

 

 

The HTC U11 is available in three colours in Malaysia

You can get the smartphone in Brilliant Black, Sapphire Blue, and Amazing Silver at RM3,099. This is for the 6GB RAM / 128GB Storage variant of the HTC U11.

 

You can find out more about the HTC U11 here

Dah nama pun Hari Raya, mestilah kena shopping!

Sudah menjadi lumrah rakyat Malaysia untuk berbelanja sakan menjelang Hari Raya. Daripada baju, ke perabot, sehinggalah ke kereta, kalau boleh semua benda nak tukar baru. Barulah Raya! Malah, musim perayaan juga merupakan masa yang terbaik untuk shopping atau membeli-belah. Kenapa? Kami senaraikan 6 sebab di bawah :

  1. Inilah masanya untuk dapat benda baru.


    Mungkin kalau bukan sebab Raya, kita tak akan terfikir pun untuk shopping atau untuk tukar barangan lama kepada yang baru. Jujurnya, waktu lain tampak seperti tidak sesuai untuk lakukan semua perkara ini kerana tidak ada tujuannya. Masa Raya ni lah nak beli baju baru, beli kereta baru supaya boleh balik kampung dengan lebih style, bawa keluarga jalan-jalan sekitar kampung dengan kereta baru, dan banyak lagi, semuanya serba baru!

  2. Tak rasa bersalah untuk shopping sebab semua orang pun shopping jugak


    Pergilah mana-mana market, mana-mana shopping mall sekali pun, mesti penuh dengan manusia, terutamanya pada waktu malam. Sebab dah alang-alang berbuka puasa, terus pergi shopping dan beli apa yang patut untuk persiapan Raya. Walaupun penuh dengan manusia, orang ramai tak pernah kisah untuk shopping walaupun perlu bersesak dan beratur panjang.

  3. Promosi di mana-mana. Lagi dekat nak Raya lagi murah! 


    Bila ada promosi, nak beli barang pun tak mahal berbanding kalau bukan musim Raya. Kalau boleh, sehari sebelum Raya pun masih nak shopping sebab ada saja promosi yang gempak. Syarikat kereta pun tak lepaskan peluang buat promosi besar-besaran. Kali ini, anda boleh miliki sebuah kereta Volkswagen serendah RM25 sehari! Promosi dari Volkswagen Malaysia ni memang terbaik.

  4. Banyak pilihan. 


    Masa Raya inilah semua peniaga berpusu-pusu keluarkan produk terbaru dan terbaik mereka untuk orang ramai beli. Kalau sebelum ini pilihan sedikit dan terhad, masa Raya semuanya akan jadi banyak. Stok pun sampai bersusun-susun dalam kedai. Jadi, tak ada masalah untuk orang shopping dan beli barang kegemaran mereka menjelang Hari Raya. Mesti ada punya.

  5. Tawar-menawar selagi boleh! 


    YES, Ini yang paling best! Disebabkan semua peniaga memang target nak habiskan stok barangan yang mereka jual, maka kesempatan ini juga boleh diguna pakai oleh pembeli untuk tawar-menawar! Display price memang kadang-kadang di luar bajet, tapi dengan the power of negotiation, mungkin harga seluar yang RM150 tu boleh dapat RM100 je. Musim Raya je boleh dapat macam ni tau!
  6. Boleh beli hadiah untuk orang tersayang. 


    Daripada beli barang untuk diri sendiri, apa salahnya kalau beli sesuatu yang bermakna dan hadiahkan kepada orang tersayang sama ada suami, isteri, mak ayah, anak-anak, dan sanak saudara. Pastinya, Hari Raya akan jadi lebih bermakna buat mereka. Kan lebih sweet!

Apa kata untuk Raya kali ni, beli kereta pulak? ;)

We're all probably pretty familiar with the different kinds of movie-goers here in Malaysia but the question is ... which one are YOU?

 

So what'd you get? Share your results on Facebook and stand a chance to win free movie passes for the ultimate movie experience in TGV Cinemas!

With so many exciting movie releases to look forward to in the coming months, it's time to take your movie day out to a whole other level at TGV Cinemas

Step 1 : Klik pautan National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA) - http://npra.moh.gov.my/

Step 2 : Klik pada button QUEST PRODUCTS SEARCH

 

Step 3 :

A : Setkan kepada "All Registered Product Other Than Cosmetics"

B : SEARCH by "Product Registration No./ Notification No."

C : Masukkan No Pendaftaran KKM Produk.

​Contoh input adalah seperti gambar dibawah :

Tips :

Cosmetic Products Only : Produk kosmetik ini yang kebiasaanya dipakai secara luaran. CONTOH : Set Pencuci Muka (Skincare), Barangan mekap (bedak, krim muka dsb), Krim badan, sabun pemutih, syampu dan sebagainya.

All Registered Product Other Than Cosmetics : Produk selain kosmetik yang kebiasaanya untuk dimakan. CONTOHNYA seperti pil pelangsingan badan, serbuk kolagen pemutih badan, ubat-ubatan dsbnya.

 

Tekan butang SEARCH

 

Step 4 : Sila semak no pendaftaran produk beserta nama produk adakah betul / sama seperti yang tercatat pada botol / kotak produk yang anda beli / ingin beli.

 

 

Step 5 : Sila tekan pada No MAL utk mengetahui lebih lanjut maklumat isi kandungan produk, nama & alamat pengeluar. Contoh info yang keluar apabila klik No MAL :

​A : Info nama produk, Pemilik produk, Alamat Pengeluar Produk 

B : Info bahan-bahan aktif produk

C : Info pembungkusan produk

D : Butang cetak / keluar

 

 

NOTA TAMBAHAN :

Apa beza permulaan no siri KKM berpangkal MAL dan NOT? 

MAL adalah kod pangkal untuk produk ubat-ubatan.

NOT pula ialah kod pangkal untuk produk kecantikan/kosmetik.

 

Step 6 (Sekiranya tiada rekod)

Ada beberapa kemungkinan terjadinya perkara macam ni. Antaranya adalah seperti :

  1. Nombor pendaftaran KKM produk tersebut palsu
  2. Nombor pendaftaran KKM produk tersebut bukan yang terkini / telah berubah (cthnya jika produk tersebut telah menambahbaik isi kandungan baru, maka no pendaftaran KKM juga akan berubah kepada no siri yg baru)
  3. Nombor pendaftaran KKM produk tersebut telah ditarik balik (jika dikesan mengalami isi kandungan yang merbahaya)

Masih inginkan kepastian mengenai keselamatan produk yang tiada No KKM? Cuba semak di Senarai Produk Dikesan Mengandungi Bahan Terlarang http://www.pharmacy.gov.my/v2/ms/apps/adulterated

 

 

Hari ini, NASA mengumumkan butiran misi yang akan menjelajah ke dalam korona matahari. Nicola Fox, Saintis Projek Misi ini di Parker Solar Probe Mission, Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins mendedahkan misi siasatan ini kepada orang ramai : untuk menyentuh, mengukur, dan menganalisis atmosfera matahari kita.

Dengan menghantar kapal angkasa robot Parker Solar Probe (sebelum ini dikenali NASA Solar Probe, Solar Probe Plus, atau Solar Probe+) ke dalam korona matahari, NASA berharap dapat menjawab persoalan seperti: Mengapa korona, lapisan teratas atmosfera matahari (boleh dilihat hanya semasa gerhana matahari), lebih panas daripada permukaan? Dan mengapa atmosfera menjadi begitu bertenaga, bertukar menjadi angin solar? NASA berharap dengan memahami isu-isu ini akan membantu kita lebih memahami angin solar dan bagaimana ia memberi kesan kepada Bumi.

Misi Parker Solar Probe yang dijadual akan dilancarkan pada 2018 di atas roket Delta IV Heavy, menggunakan peringkat ketiga kerana kelajuan tinggi kapal angkasa diperlukan untuk perjalanan - kira-kira 118 batu sesaat. Ia akan menggunakan flybys (penerbangan melepasi titik, terutamanya pendekatan dekat kapal angkasa ke planet atau bulan untuk pemerhatian) Zuhrah (Venus) sepanjang tujuh tahun dan 24 orbit untuk bantuan graviti untuk lebih dekat dengan matahari. Matlamat akhir adalah untuk menjadi kira-kira 4 juta batu dari Matahari.

Seperti yang anda boleh bayangkan, pelindung haba untuk misi ini akan meliputi keseluruhannya kerana misi ini adalah tujuh kali lebih dekat dengan matahari daripada apa-apa misi sebelumnya. Sebab itulah misi itu telah mengambil masa yang lama untuk dilaksanakan - bahan yang diperlukan terpaksa dicipta terlebih dahulu. Perisai haba telah dibangunkan menggunakan komposit karbon-karbon dan akan diperlukan untuk menahan suhu yang melampau - dari haba korona, yang boleh mencapai sehingga 2,500 darjah F bersamaan 1371.111 darjah C. Pasukan itu juga mereka bentuk panel solar yang boleh mengayun ke dalam dan keluar dari kapal angkasa, bergantung kepada jarak dari matahari.

NASA masih mempunyai beberapa kerja yang perlu dilakukan untuk menguji Parker Solar Probe sebelum ia bersedia untuk pergi melaksanakan misi di matahari.

Source: Parker Solar Probe, NASA

Tazkirah 05 Ramadhan 1438H di Masjid Muhammad Ahmadi, Pintu Geng, Kota Bharu. Disampaikan oleh Ustaz Zainuddin Hj Mahmood.

Like FB Page Masjid Muhammad Ahmadi.

Tazkirah 04 Ramadhan 1438H di Masjid Muhammad Ahmadi, Pintu Geng, Kota Bharu. Disampaikan oleh Ustaz Zainuddin Hj Mahmood.

Like FB Page Masjid Muhammad Ahmadi.