Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Misi Pertama NASA Menyentuh Matahari

Written by  Jun 01, 2017

Hari ini, NASA mengumumkan butiran misi yang akan menjelajah ke dalam korona matahari. Nicola Fox, Saintis Projek Misi ini di Parker Solar Probe Mission, Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins mendedahkan misi siasatan ini kepada orang ramai : untuk menyentuh, mengukur, dan menganalisis atmosfera matahari kita.

Dengan menghantar kapal angkasa robot Parker Solar Probe (sebelum ini dikenali NASA Solar Probe, Solar Probe Plus, atau Solar Probe+) ke dalam korona matahari, NASA berharap dapat menjawab persoalan seperti: Mengapa korona, lapisan teratas atmosfera matahari (boleh dilihat hanya semasa gerhana matahari), lebih panas daripada permukaan? Dan mengapa atmosfera menjadi begitu bertenaga, bertukar menjadi angin solar? NASA berharap dengan memahami isu-isu ini akan membantu kita lebih memahami angin solar dan bagaimana ia memberi kesan kepada Bumi.

Misi Parker Solar Probe yang dijadual akan dilancarkan pada 2018 di atas roket Delta IV Heavy, menggunakan peringkat ketiga kerana kelajuan tinggi kapal angkasa diperlukan untuk perjalanan - kira-kira 118 batu sesaat. Ia akan menggunakan flybys (penerbangan melepasi titik, terutamanya pendekatan dekat kapal angkasa ke planet atau bulan untuk pemerhatian) Zuhrah (Venus) sepanjang tujuh tahun dan 24 orbit untuk bantuan graviti untuk lebih dekat dengan matahari. Matlamat akhir adalah untuk menjadi kira-kira 4 juta batu dari Matahari.

Seperti yang anda boleh bayangkan, pelindung haba untuk misi ini akan meliputi keseluruhannya kerana misi ini adalah tujuh kali lebih dekat dengan matahari daripada apa-apa misi sebelumnya. Sebab itulah misi itu telah mengambil masa yang lama untuk dilaksanakan - bahan yang diperlukan terpaksa dicipta terlebih dahulu. Perisai haba telah dibangunkan menggunakan komposit karbon-karbon dan akan diperlukan untuk menahan suhu yang melampau - dari haba korona, yang boleh mencapai sehingga 2,500 darjah F bersamaan 1371.111 darjah C. Pasukan itu juga mereka bentuk panel solar yang boleh mengayun ke dalam dan keluar dari kapal angkasa, bergantung kepada jarak dari matahari.

NASA masih mempunyai beberapa kerja yang perlu dilakukan untuk menguji Parker Solar Probe sebelum ia bersedia untuk pergi melaksanakan misi di matahari.

Source: Parker Solar Probe, NASA

Last modified on Thursday, 01 June 2017 08:06

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Facebook

  1. Popular
  2. Trending
  3. Comments

Ajal

Nov 15, 2010 264 Motivasi

Google Plus Hangout

Oct 07, 2012 176 Perisian

Calender

« February 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28