Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Adakah anda pengidap nomophobia?

Written by  May 10, 2012

Nomophobia (Di UK dikenali T-Mobophobia) adalah penyakit ketakutan tanpa telefon bimbit.

Istilah nomophobia adalah singkatan untuk "no-mobile-phone phobia".

Kajian mendapati bahawa hampir 85% daripada pengguna telefon mudah alih di Great Britain cenderung untuk menjadi cemas apabila mereka kehilangan telefon mudah alih mereka, kehabisan bateri atau kredit, atau tidak mempunyai liputan rangkaian.

Kajian mendapati bahawa kira-kira 20% lelaki dan 98% wanita menderita daripada fobia ini, dan tambahan 95% berasa tertekan apabila telefon bimbit mereka ditutup. Kajian sampel 252,163 orang, 83% daripada mereka yang disoal selidik sentiasa berhubung dengan rakan-rakan atau keluarga sebagai sebab utama bahawa mereka cemas apabila mereka tidak dapat menggunakan telefon bimbit mereka. Kajian tahap stres kes nomophobia adalah setanding dengan orang-orang yang "kegelisahan hari perkahwinan" dan lawatan ke doktor gigi. Sepuluh peratus daripada mereka yang disoal berkata mereka perlu agar sentiasa boleh dihubungi pada setiap masa kerana kerja.

Lebih daripada satu dalam dua orang pengidap nomophobia tidak pernah mematikan telefon bimbit mereka.

Bagi pengidap nomophobia, untuk keluar rumah tanpa telefon bimbit di tangan adalah penyeksaan yang sebenar, kekurangan kuasa bateri atau isyarat telco yang lemah bagaikan mimpi buruk.

Pengidap nomophobia secara berkala akan memeriksa untuk melihat jika telefon bimbit mereka dihidupkan dan memastikan telefon mereka berfungsi dengan betul.

Nomophobia adalah penyakit fobia di zaman moden hari ini yang setiap hari semakin meningkat dan lebih ramai pengidap yang ketagih dengan telefon bimbit mereka dan ketakutan yang tidak pernah berlaku sebelum ini mereka tidak dapat berinteraksi dengan kenalan.

Adakah anda mempunyai nomophobia?

Last modified on Thursday, 27 April 2017 19:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Facebook

  1. Popular
  2. Trending
  3. Comments

Calender

« February 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28